Vrtni timijan ali lat.:Thymus vulgaris je ena od najbolj razširjenih začimb, ki jo uporabljamo v kuhinji ali za popoldanski čaj. Kot kuhinjsko zelišče je timijan dobrodošel v vegetraijanskih ali mesnih jedeh pa tudi k ribjim jedem ga lahko dodamo, saj je zelo nežno zelišče. Materino dušico ali timijan so uporabljali že stari Egiščani. O njegovih zdravilnih učinkih je pisal Hipokrat. V Sredozemlje pa so ga v 11. stoletju prinesli Benediktinci. Divji rastlini običajno pravimo materina dušica, vrtni pa timijan.
Timijan je zelo enostaven za vzgojo, ni zahteven glede prsti, saj raste tudi na bolj skalnatih predelih. Radi ima sončno lego, pa vendar bo uspeval tudi v nekoliko senčnih predelih. Zalivajte ga zmerno, da bo bolj aromatičen 😉
Timijan je zelo enostaven za vzgojo, ni zahteven glede prsti, saj raste tudi na bolj skalnatih predelih. Radi ima sončno lego, pa vendar bo uspeval tudi v nekoliko senčnih predelih. Zalivajte ga zmerno, da bo bolj aromatičen 😉
Timijan krepi delovanje imunskega sistema in ima zelo širok spekter svojega delovanja. Priporoča se ga pri vseh okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju in pljučnici, saj pospešuje izločanje sluzi in lajša izkašljevanje.
Antiseptično deluje tudi v prebavnem traktu, pri boleznih želodca in črevesja. Stimulira delovanja imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje levkocitov (belih krvnih celic) in tako zvišuje odpornost proti tujkom. Timijanov čaj pomaga krepiti odpornost in je pomemben antioksidant, ki zmanjšuje nevarnost za pojav kroničnih bolezni.
Antiseptično deluje tudi v prebavnem traktu, pri boleznih želodca in črevesja. Stimulira delovanja imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje levkocitov (belih krvnih celic) in tako zvišuje odpornost proti tujkom. Timijanov čaj pomaga krepiti odpornost in je pomemben antioksidant, ki zmanjšuje nevarnost za pojav kroničnih bolezni.
Zdravilni učinki timijana se med seboj razlikujejo predvsem glede na način priprave. Blagodejni za zdravje so timijanovi poparki, zavretki in eterična olja.
Timijanov čaj lahko pripravimo na dva načina; kot poparek ali kot zavretek. V prvem primeru timijan samo poparimo z vrelo vodo. Timijanov poparek uporabljamo za lajšanje želodčnih težav, izboljšanje prebave in za zdravljenje krčev ledvic ter mehurja. Kadar pripravljamo zavretek, timijanov čaj kuhamo pri zmernem vretju 10 minut. Tega uporabljamo za odpravljanje glist, kot odvajalo in zdravilo za mehur in ledvice. Prav tako blaži glavobol in razstruplja telo.
Eterično olje in poparek iz timijana
Iz timijana lahko pripravimo tudi eterično olje, ki se pridobiva s parno destilacijo svežih ter delno posušenih listov in cvetov. Olje dobro razkužuje in razkraja sluz globoko v bronhijih.
Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti je timijan primeren za pripravo ustne vode prijetnega okusa, ki jo lahko uporabimo pri težavah z dlesnimi in drugimi vnetji v ustni in žrelni votlini. Nekaj kapljic olja kapnemo v pol dcl mlačne vode in grgramo pri bolečinah v grlu oz. vnetju mandljev ali zobobolu.
Uporablja se ga tudi kot čistilno in antiseptično sredstvo pri mastni ali nečisti koži. Poparek iz timijana lahko uporabimo kot dodatek h kopeli. Primeren je tudi za čiščenje manjših poškodb.
Razredčeno timijanovo olje blaži tudi srbenje zaradi pika mrčesa, razkužuje rane in v mazilih lajša revmatične težave ter artritis.
Timijanov čaj lahko pripravimo na dva načina; kot poparek ali kot zavretek. V prvem primeru timijan samo poparimo z vrelo vodo. Timijanov poparek uporabljamo za lajšanje želodčnih težav, izboljšanje prebave in za zdravljenje krčev ledvic ter mehurja. Kadar pripravljamo zavretek, timijanov čaj kuhamo pri zmernem vretju 10 minut. Tega uporabljamo za odpravljanje glist, kot odvajalo in zdravilo za mehur in ledvice. Prav tako blaži glavobol in razstruplja telo.
Eterično olje in poparek iz timijana
Iz timijana lahko pripravimo tudi eterično olje, ki se pridobiva s parno destilacijo svežih ter delno posušenih listov in cvetov. Olje dobro razkužuje in razkraja sluz globoko v bronhijih.
Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti je timijan primeren za pripravo ustne vode prijetnega okusa, ki jo lahko uporabimo pri težavah z dlesnimi in drugimi vnetji v ustni in žrelni votlini. Nekaj kapljic olja kapnemo v pol dcl mlačne vode in grgramo pri bolečinah v grlu oz. vnetju mandljev ali zobobolu.
Uporablja se ga tudi kot čistilno in antiseptično sredstvo pri mastni ali nečisti koži. Poparek iz timijana lahko uporabimo kot dodatek h kopeli. Primeren je tudi za čiščenje manjših poškodb.
Razredčeno timijanovo olje blaži tudi srbenje zaradi pika mrčesa, razkužuje rane in v mazilih lajša revmatične težave ter artritis.
Timijan najpogosteje uporabljamo v kuhinji, in sicer za popestritev jedi in izboljšanje njihovega okusa. Vendar pa se le malo ljudi zaveda, da s tem naredimo ogromno dobrega tudi za zdravje in dobro počutje. br>
br>
Opozorilo: Ljudjem z oslabljeno srčno mišičo odsvetujemo prekomerno uporabo timijana!
br>
Opozorilo: Ljudjem z oslabljeno srčno mišičo odsvetujemo prekomerno uporabo timijana!