Pravilno in enakomerno sušenje cvetov konoplje bo pomagalo ohraniti njihovo moč, živahnost in barvo. Pri nepravilnem ali neenakomernem sušenju se lahko na cvetovih razvije plesen, izgubijo vonj ali okus.
Sušenje z obešanjem je najpreprostejši in najučinkovitejši način, da zagotovite enakomerno in optimalno suhost konopljinega vršička. Za najboljše rezultate sušenja sledite naslednjim korakom:
– Rastlino odrežite na dnu oziroma odrežite velike veje vsako posebaj. Rastlino obesite z glavo navzdol v prostor s temperaturo 21 °C in zračno vlago 50%. Vsak dan preverjajte in vzdržujte temperaturo in vlago.
– Ko so stebla dovolj suha, to pomeni, da ob upogibanju počijo a se ne zlomijo, jih narežite na manjše dele. Te dele postavite v veliko posodo ali vrečo, ni potrebno, da je popolnoma zatesnjena. Prvih nekaj dni obračajte konopljo, da zagotovite enakomerno sušenje.
– Pomembno je, da z vejami in cvetovi rokujemo nežno, saj se trihomi lahko poškodujejo. Začetni postopek sušenja cvetov običajno traja tri do sedem dni, to pa je odvisno od pogojev v katerih sušimo.
Obrezovanje
Cilj obrezovanja je odstraniti odvečne liste, ki so sicer primerni za prehrano in so dobri za pripravo jedi ali koncentratov iz konoplje, vendar imajo nižjo koncentracijo trihomov kot cvetovi oz. vršički in običajno povzročijo močnejši dim – kašelj.
Če želite obrezati vršičke, jih primite za steblo in nežno odrežite »sladkorne« liste (mali listki na vršičkih, polni trihomov) in stebla, ki jih obkrožajo. Obrezujte nad podlago, da zberete trihome, ki se odlomijo z rastline, in med postopkom ravnajte izjemno previdno. Vsak stik s popkom lahko povzroči izgubo ali poškodbo trihoma. Rastline in veje držite za steblo, v kolikor je to mogoče.
Večina pridelovalcev raje obreže/očisti konopljo šele po sušenju. Obrezovanje takoj po žetvi je sicer enostavneje, saj se »sladkorni« listi še niso posušili in se zaprli v popke. Trimanje še vlažne rastline je zelo lepljivo, trimanje suhe pa nekoliko manj. Čeprav je suho trimmanje konoplje časovno in delovno bolj zahtevno, velja da pri suhem trimanju ohranimo več kvalitete. Pri suhem trimanju je potrebna velika natančnost in potrpežljivost, da pri rokovanju z cvetovi poškodujemo čim manj trihomov.
\”Curing\” oz. Utrjevanje arome
\”Curing\” (kjuring) je zadnja stopnja v procesu sušenja, omogoči nadzorovano razgradnjo preostalega klorofila ujetega v cvetovih. Gre za zadnjo fazo sušenja, ki omogoča, da se vse aromatične in terapevtske spojine v tvojih cvetovih razvijejo do popolnosti. \”Curing\” je pomemben del procesa, da cvetovi niso preveč vlažni niti preveč suhi in je ključen za končni izgled in aromo. Tako vaši vršički konoplje ohranijo edinstven okus, ki se je razvil na rastlini, ki ste jo skrbno negovali ves čas.
Postopek \”curinga\” je sledeč…
Posušene cvetove pospravite v steklene kozarce za približno 4-8 tednov. Cvetove spravljajte previdno in nežno ter pazite, da ne bodo preveč stisnjeni. Kozarce ali posode hranite v temnem prostoru. V naslednjih nekaj tednih boste kozarce ali posode odpirali in s tem omogočili, da svež in bolj suh zrak iz okolja zamenja postan in vlažen zrak v kozarcu ali posodi. Tako se vlaga v vsakem konopljinem cvetu posebaj enakomerno porazdelila iz notranjosti vršička (kjer je je na začetku \”curinga\” največ) proti zunanjosti (ki je na začetku procesa curanja že dobro suha).
Kako pravilno izvesti curing?
Priprava: Posušene cvetove nežno položi v steklene kozarce in jih rahlo zapreš. Zagotovi dobro kroženje zraka in jih ne stiskaj jih preveč!
Prvi teden: Kozarce odpiraj 2-3 krat na dan za približno 30 minut. S tem boš sprostil odvečno vlago.
Drugi teden: Nadaljujte z odpiranjem kozarcev, vendar lahko frekvenco nekoliko zmanjšaš in jih odpiraš 1-2 krat na dan.
Tretji in četrti teden: Kozarce odpri vsak drugi dan. V tem obdobju se aroma intenzivno razvija, zato je ne želiš preveč izgubiti.
Četrti do osmi teden: Po potrebi četrto fazo ponavljaš, sicer pa so tvoji cvetovi pripravljeni za konzumacijo. Uživaj!
Pomembni dejavniki, ki vplivajo na uspešen “curing”:
– Idealna temperatura za curing je med 18°C in 22°C.
– Tema, kozarce shranjujte na temnem in hladnem mestu.
– Vlažnost: Ciljna vlažnost med 55% in 65%.
Ko je proces sušenja in \”curinga\” zaključen, shranite svoj pridelek v vakumsko in neprozorno posodo. Konopljo je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru, najbolje pri sobni temperaturi ali nekoliko manj (18-22°C). Optimalna vlažnost konopljinih cvetov je med 55-62%. V fazi shranjevanja pridelka priporočamo uporabo vlažilnih vrečk BOVEDA, ki zagotavljajo optimalno raven vlage v kozarcih ali posodah.
Nepravilno hranjenje lahko privede do razgradnje kanabinoidov, izgube trihomov, izgube terpenov, ostrega dima in s tem izgube kakovosti pridelka. UV-svetloba, oksidacija in napačna temperatura so dejavniki, ki prispevajo k razgradnji kanabinoidov in izgubi eteričnih olj. Prav tako lahko povzročijo krhkost trihomov na vršičku. Izpostavljenost zraku oksidira esencialne terpene in pusti travnato, včasih seneno aromo.