Sušenje
Pravilno in enakomerno sušenje cvetov konoplje bo pomagalo ohraniti njegovo moč, živahnost in barvo. Pri nepravilnem ali neenakomernem sušenju se lahko na brstih razvije plesen, se neenakomerno »zažgejo« in izgubijo vonj ali okus.
Sušenje z obešanjem je najpreprostejši in najučinkovitejši način, da zagotovite enakomerno in optimalno suhost konopljinega vršička. Za najboljše rezultate sušenja sledite naslednjim korakom:
Rastlino odrežite na dnu ali velike veje vsako posebaj. Rastlino obesite z glavo navzdol v prostor s temperaturo 21 °C in zračno vlažnostjo 50%. Vsak dan preverjajte in vzdržujte temperaturo in vlažnost.
Ko so stebla dovolj suha, to pomeni, da se ob upogibanju rahlo zlomijo, jih narežite na manjše dele. Te dele postavite v veliko posodo ali vrečo, ni treba da je popolnoma zatesnjena. Prvih nekaj dni obračajte konopljo, da zagotovite enakomerno sušenje.
Pomembno je, da veje oz. cvetovi konoplje ne udarijo ob trde površine, saj se trihomi lahko poškodujejo. Odvisno od okoljskih pogojev ampak začetni postopek sušenja konoplje običajno traja od tri do sedem dni.
Pravilno in enakomerno sušenje cvetov konoplje bo pomagalo ohraniti njegovo moč, živahnost in barvo. Pri nepravilnem ali neenakomernem sušenju se lahko na brstih razvije plesen, se neenakomerno »zažgejo« in izgubijo vonj ali okus.
Sušenje z obešanjem je najpreprostejši in najučinkovitejši način, da zagotovite enakomerno in optimalno suhost konopljinega vršička. Za najboljše rezultate sušenja sledite naslednjim korakom:
Rastlino odrežite na dnu ali velike veje vsako posebaj. Rastlino obesite z glavo navzdol v prostor s temperaturo 21 °C in zračno vlažnostjo 50%. Vsak dan preverjajte in vzdržujte temperaturo in vlažnost.
Ko so stebla dovolj suha, to pomeni, da se ob upogibanju rahlo zlomijo, jih narežite na manjše dele. Te dele postavite v veliko posodo ali vrečo, ni treba da je popolnoma zatesnjena. Prvih nekaj dni obračajte konopljo, da zagotovite enakomerno sušenje.
Pomembno je, da veje oz. cvetovi konoplje ne udarijo ob trde površine, saj se trihomi lahko poškodujejo. Odvisno od okoljskih pogojev ampak začetni postopek sušenja konoplje običajno traja od tri do sedem dni.
Obrezovanje
Cilj obrezovanja je odstraniti odvečne liste, ki so sicer primerni za prehrano in so odlični za pripravo jedi ali koncentratov iz konoplje, vendar imajo nižjo koncentracijo trihomov kot cvetovi oz. vršički in običajno povzročijo močnejši dim - kašelj.
Če želite obrezati pvršičke, jih primite za steblo in nežno odrežite sladkorne liste in stebla, ki jih obkrožajo. Obrezujte nad podlago, da zberete trihome, ki se odlomijo z rastline, in med postopkom ravnajte izjemno previdno. Poskusite obrezati »vranije noge« – liste okoli dna popka – čim bližje. Vsak stik s popkom lahko povzroči izgubo ali poškodbo trihoma. Rastline in veje držite za steblo, v kolikor je to mogoče.
Večina pridelovalcev raje obreže konopljo šele po sušenju. Obrezovanje takoj po žetvi je sicer enostavneje, saj se sladkorni listi še niso posušili in se zaprli v popke. Trimanje še vlažne rastline je zelo lepljivo, suhe pa veliko manj. Čeprav je suho trimmanje konoplje časovno in delovno bolj zahtevno, velja suho obrezovanje za boljši pristop, kljub vsemu pa je potrebna pri suhem trimanju velika natančnost, da se trihomi ne poškodujejo.
Cilj obrezovanja je odstraniti odvečne liste, ki so sicer primerni za prehrano in so odlični za pripravo jedi ali koncentratov iz konoplje, vendar imajo nižjo koncentracijo trihomov kot cvetovi oz. vršički in običajno povzročijo močnejši dim - kašelj.
Če želite obrezati pvršičke, jih primite za steblo in nežno odrežite sladkorne liste in stebla, ki jih obkrožajo. Obrezujte nad podlago, da zberete trihome, ki se odlomijo z rastline, in med postopkom ravnajte izjemno previdno. Poskusite obrezati »vranije noge« – liste okoli dna popka – čim bližje. Vsak stik s popkom lahko povzroči izgubo ali poškodbo trihoma. Rastline in veje držite za steblo, v kolikor je to mogoče.
Večina pridelovalcev raje obreže konopljo šele po sušenju. Obrezovanje takoj po žetvi je sicer enostavneje, saj se sladkorni listi še niso posušili in se zaprli v popke. Trimanje še vlažne rastline je zelo lepljivo, suhe pa veliko manj. Čeprav je suho trimmanje konoplje časovno in delovno bolj zahtevno, velja suho obrezovanje za boljši pristop, kljub vsemu pa je potrebna pri suhem trimanju velika natančnost, da se trihomi ne poškodujejo.
»Curing oz. Utrjevanje arome”
Curing je zadnja stopnja v procesu sušenja, omogoči nadzorovano razgradnjo preostalega klorofila. Curing in je pomemben del procesa, da cvetovi niso preveč vlažni niti preveč suhi. »Kjuring« je ključen za končni izgled in aromo ter da vaši vršički konoplje ohranijo edinstven okus, ki se je razvil na rastlini, ki ste jo skrbno negovali ves čas.
Postopek curinga je sledeč. Posušene cvetove pospravite v steklene kozarce za približno 4-8 tednov. Cvetove spravljajte previdno in nežno ter pazite, da ne bodo preveč stisnjeni.
V prvih dveh tednih vsak dan 2-3 krat odprite posodo za 30 minutin. S tem omogočite, da svež kisik filtrira skozi zrak v posodi in da se vršički dobro prezračijo. Tako se vlaga v vsakem konopljinem cvetu posebaj enakomerno porazdelila iz notranjosti vršička (kjer je je na začetku curinga največ) proti zunanjosti (ki je na začetku procesa curanja že dobro suha).
V zadnjih dveh tednih sušenja odprite posode vsake 2-3 dni. Postopek curanja mora biti postopen, da se zagotovi ustrezno ravnovesje zraka in vlage, ki ohrani pravilen vonj in okus.
Curing je zadnja stopnja v procesu sušenja, omogoči nadzorovano razgradnjo preostalega klorofila. Curing in je pomemben del procesa, da cvetovi niso preveč vlažni niti preveč suhi. »Kjuring« je ključen za končni izgled in aromo ter da vaši vršički konoplje ohranijo edinstven okus, ki se je razvil na rastlini, ki ste jo skrbno negovali ves čas.
Postopek curinga je sledeč. Posušene cvetove pospravite v steklene kozarce za približno 4-8 tednov. Cvetove spravljajte previdno in nežno ter pazite, da ne bodo preveč stisnjeni.
V prvih dveh tednih vsak dan 2-3 krat odprite posodo za 30 minutin. S tem omogočite, da svež kisik filtrira skozi zrak v posodi in da se vršički dobro prezračijo. Tako se vlaga v vsakem konopljinem cvetu posebaj enakomerno porazdelila iz notranjosti vršička (kjer je je na začetku curinga največ) proti zunanjosti (ki je na začetku procesa curanja že dobro suha).
V zadnjih dveh tednih sušenja odprite posode vsake 2-3 dni. Postopek curanja mora biti postopen, da se zagotovi ustrezno ravnovesje zraka in vlage, ki ohrani pravilen vonj in okus.
Ko je sušenje in curanje zaključeno, pa shranite svoj pridelek v vakumsko in neprozorno posodo. Konopljo je treba hraniti v hladnem in temnem prostoru, najbolje pri sobni temperaturi ali nekoliko nižji (25-20°C). Optimalna vlažnost konopljinih cvetov je med 55-65%.
Da bi ohranili kemijski profil konoplje, je treba popke hraniti čim bližje končnemu stanju. Nepravilno shranjevanje lahko privede do razgradnje kanabinoidov, izgube terpenov, ostrega dima, izgube trihomov, ... UV-svetloba, oksidacija in napaačna temperatura so pomemben dejavnik, ki prispevajo k razgradnji THCA v THC in CBN, kar bistveno zmanjša moč konopljinih cvetov. UV svetloba bo tudi razgradila CBD. Prav tako lahko povzroči krhkost trihomov na vršičku. Izpostavljenost zraku oksidira esencialne terpene in pusti travnato, včasih seneno aromo.
Da bi ohranili kemijski profil konoplje, je treba popke hraniti čim bližje končnemu stanju. Nepravilno shranjevanje lahko privede do razgradnje kanabinoidov, izgube terpenov, ostrega dima, izgube trihomov, ... UV-svetloba, oksidacija in napaačna temperatura so pomemben dejavnik, ki prispevajo k razgradnji THCA v THC in CBN, kar bistveno zmanjša moč konopljinih cvetov. UV svetloba bo tudi razgradila CBD. Prav tako lahko povzroči krhkost trihomov na vršičku. Izpostavljenost zraku oksidira esencialne terpene in pusti travnato, včasih seneno aromo.