Zbirateljska semena

BLOG #knowhow …Semena konoplje …  REGULAR? FEMINIZED? AUTOFLOWERING? FASTFLOWERING?

Poznate razliko? Preberite si spodnji blog, da boste lažje izbrali svoja zbirateljska semena.

V zadnjih 60ih letih je močno napredovala vzreja ali »breading« različnih sort kanabisa. Semenske banke s križanjem startih uveljavljenih sort ustvarjajo nove sorte ali »straine« ter za različne namene pridelana semena.

Semena konoplje kategoriziramo na 3 primarne vrste: Regularna, Feminizirana in Autoflower (samocvetoča) semena. S križanjem zadnjih dveh vrst pa smo dobili nov tip, izpopolnjen hibrd, takoimenovana Fastflowering (hitrocvetoča) semena.

Artboard 1 copy 5

REGULAR

»Regularna semena« so semena, ki so plod naravnega razvojnega cikla rastline kanabisa. To so smenema, ki nastanejo v osemenjenm cvetu rastline konoplje. Iz regularnihe semen se lahko razvije ženska ali pa moška rastlina konoplje. Pri Regularnih semenih  imamo  torej 50% možnosti, da je rastlina ženskega ali moškega spola. Regularnih semen se posložujejo predvsem vzrejevalci sort, kot tudi tisti, ki želijo določeno sorto ohraniti za dlje časa v obliki matere »mother plant« in klonov. Le rastline, ki zrastejo iz regularnih semen so dovolj zanesljive  genetike za nadaljno kloniranje. Te rastline so fotoperiodične, torje zacvetijo, ko se čas osvetljevanja skrajša. Velja tudi omeniti, da ženske rastline proizvedejo cvetove z višjo vsebnostjo kanabinoidov, terpenov in flavonoidov, v primerjavi z drugimi spodaj omenjenimi vrstami semen.

Artboard 1 copy 5

FEMINIZED

Feminizirana semena so najbolj zaželjena in so nastala, da bi growerjem zagotovili več ženskih rastlin. Govorimo o 99,9% možnosti, da bo iz feminiziranega semena zrastla ženska rastlina, ta procent se seveda zmanjšuje če rastlina v svoji rasti doživi pretiran stres. Feminizirana semena so fotoperiodična, torej je čas cvetenja odvisen od časa osvetljevanja rastline. Feminizirana semena dobimo s križanjem dveh ženskih rastlin.

Artboard 1 copy 5

AUTOFLOWERING

Vsa Autoflower semena so križana z eno od sort »Cannabis Ruderalis«. Ruderalis je avtohtona sorta konoplje, ki izvira iz hladnejših krajev s kratkimi poletji, zaradi česar je razvila lastnost samocvetenja. Posebnost Autoflower sort je torej, da imajo določen življenski ciklus (8 do 13 tednov od vzklitja) in niso odvisne od časa osvetljevanja. To pomeni, da cvetijo, ne da bi bilo potrebnih 12 ur teme in 12 ur svetlobe, in zaključijo življenski ciklus veliko prej. Te rože so navadno nižje, njihova velika prednost pa je predvsem enostavnejša vzgoja, v primerjavi s fotoperiodičnimi sortami.

Artboard 1 copy 5

FASTFLOWERING

Poznamo torej sorte konoplje, ki so odvisne od svetlobe (fotoperiodične) in tiste, ki niso (autoflower). Fastflowering sorte nastanejo s križanjem fotoperiodičnega starša z autoflower sorto. Tako dobimo rastlino, ki je še vedno odvisna od svetlobe, a ima hkrati skrajšano dobo cvetenja. Fastflowering semena odličnouspevajo zunaj, saj zaradi krajše dobe privlačijo manj težav a zagotavjajo izjemen donos. 

Prednosti Fastflowering sort je, da so zelo terpežne in se načeloma odlično obnesejo v neprijaznih »outdoor« razmerah saj uspevajo v vsakem vremenu, tako v bolj hladnih in vlažnih razmerah kot tudi pri visokih temepraturah. Zaradi svoje hitre rasti se s fastflowering rastlinami izognejo težavam, kot je plesen, ki so običajno povezane z vlažnim in deževnim jesenskim vremenom.

Če pa jih gojimo indoor jih lahko gojimo bolj pogosto, saj dozorijo 1-5 tednov pred feminiziranimi sortami.

ACCOUNT
SEZNAM ŽELJA
SEZNAM ŽELJA
Prijava
Create an account

Na e-poštni naslov boste prejeli povezavo za nastavitev novega gesla.

Vaši osebni podatki bodo služili za izboljšavo vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, za upravljanje dostopa do vašega računa in druge namene, opisane v pravilnik o zasebnosti.

Password Recovery

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

Košarica 0

NA ZADNJE OGLEDANO 0

sem 18+

S klikom na DA, potrjujem da sem starejši od 18 let in tako lahko dostopam do vsebin planta.si. Sprejemam odgovornost za svoja dejanja.