EC ALI ELEKTRIČNA PREVODNOST NAM POVE ELEKRIČNO PREVODNOST V VODI, KI JE ODVISNA OD RAZTOPLJENIH SOLI V VODI.
Električna prevodnost raztopine, s katero zalivate je velikega pomena, saj prevelik EC onemogoča rastlini absorbcijo hranilnih snovi in mineralov iz raztopine. To povroči kristalizacijo gnojil, ki se zadržujejo v substratu.
Na primer v vodo, ki ima EC 3,0 ne moremo dodajati več gnojil, saj bi bila to že prenasičena mešanica, ki bi šokirala rastlino.
Pri merjenju EC izvemo samo količino, ne pa katere soli in minerali so prisotni. Čista, destilirana voda ima EC 0,0.
OPTIMALEN EC
Ko pride do vprašanja za optimalen EC, bo vsak odgovor drugačen.
Pojavi se problem med ravnovesjem zmožnosti zaužitja vode in količine hranil. Premalo vode, rastlina se suši. Premalo hranil, pomankanje.S prekomernim zviševanjem EC se začne upočasnjevati in celo ustavljati proces rasti in razvoja.
Večina ljudi se zaradi prevelikega tveganja zato odloči za nizek EC, vendar s tem ne izkoristi celotnega potenciala rastline.
Pojavi se problem med ravnovesjem zmožnosti zaužitja vode in količine hranil. Premalo vode, rastlina se suši. Premalo hranil, pomankanje.S prekomernim zviševanjem EC se začne upočasnjevati in celo ustavljati proces rasti in razvoja.
Večina ljudi se zaradi prevelikega tveganja zato odloči za nizek EC, vendar s tem ne izkoristi celotnega potenciala rastline.
1. Razvoj listov se omeji
Ker rastlina zaužije manj vode, nove cellice , ki se morajo razširiti, ne dosežejo dovolj visokega pritiska, da bi bilo raztezanje mogoče. To pripelje do krajših celic, kar pomeni manjši listi, manj površine za absorbiranje sončne svetlobe za fotosintezo. Če se to nadaljuje dalj časa, dobimo manjšo rastlino in pridelek.
2. Če je EC previsok, rastline zapre svoje ožilje
Rastline zapirajo svoje ožilje, da omejijo izhlapevanje vode, ko jo ne morejo zadostno zaužiti. To pa hrkrati tudi onemogoča vstop co2 v rastlino, ki je pomemben za fotosintezo. Če je ožilje zaprto za dalj časa, oslabljeno delovanje pripelje do manjše rastline in s tem tudi pridelka.
3. Izboljšava okusa pridelka
Vse slabo je tudi za nekaj dobro. Če EC dvignemo do te mere, da ne oviramo procesa fotosinteze, a vseeno omejimo vstop vode v sistem, omogočimo, da pridelek ne “razredčimo“ z vodo. To pomeni, da gre manj vode v cvet.
POSTANI SAMOOSKRBEN TUDI TI!
Vse kar potrebuješ za uspešno gojenje rastlin. Za začetnike, malo bolj izkušene in poznavalce gojenja, vse na enem mestu. Planta Grow a Seed!